Pazarcılar Birleşiyor

Pazarcılar Birleşiyor

Marketlerle rekabet edemeyen bakkallardan sonra pazarcılar da birleşmeye hazırlanıyor. İstanbul Pazarcılar Odası Başkanı Mesut Şengün, "Toplu satın alma yapıp meyve sebzeyi yüzde 30 ucuza satacağız" dedi. 

Hipermarketlerin elindeki sermaye gücüyle özellikle semt pazarlarının kurulduğu gün fiyat rekabetine girmeleri pazarcıları da isyan ettirdi. Özellikle Hal Yasası ile birlikte hipermarketlerin taze sebze ve meyveyi hale uğramadan direkt üreticiden almalarının yolunun açılmasıyla birlikte rekabet şansının da ellerinden alınacağını düşünen pazarcılar birleşmeye karar verdi.

REKABET TARLADAN BAŞLIYOR

İstanbul Pazarcılar Odası'nın öncülüğünde 500 semt pazarının başlatacağı birleşme hareketi ile tıpkı büyük hipermarketler gibi ürünü tarladan satın alıp pazarda satacaklarını dile getiren İstanbul Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Mesut Şengün, "Tek başımıza hipermarketlerin satın alma gücüyle başetmemiz mümkün değil. 250 bin esnaf birleşip direkt tarladan ürünü toptan alıp pazarda satacağız. Marketlerin alım gücünün en az yarısına ulaşmış olacağız. Bu şekilde halka taze meyve ve sebzeyi yüzde 30 daha ucuza satacağız" dedi. Şengün, İzmir Pazarcılar Odası'nın da kendilerini takip edeceğini söyledi.

TAZE ÜRÜNDE İNDİRİM VAR

Semt pazarlarıyla özelde bir rekabetin söz konusu olmadığını ama pazarların kurulduğu günlerde o bölgelerde bulunan grup bünyesindeki marketlerin taze meyve ve sebzede fiyat indirimine gittiklerini dile getiren Migros Genel Müdürü Özgür Tort, "Diğer ürün gruplarında böyle bir indirim söz konusu değil ama tüketicinin pazarda en çok talep ettiği ürün grupları olan taze sebze ve meyve ürünlerinde müşteri kaybetmemek adına indirime gidiyoruz" dedi. CarrefourSa Hukuk Müşaviri Merter Özay ise, Hal Yasası ile birlikte ürünlerin satış noktalarına direkt ve dolayısıyla daha çabuk ulaşımını sağlayacağından tazelik anlamında kalitenin artacağını düşündüklerini söylemişti. Türkiye Sebzeciler Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu (TÜSPAF) Genel Başkanı Mehmet Çakman ise mevcut haliyle ulusal zincir mağazaların depolarından sevkiyat yapabildiklerini 22 Mart tarihinde yürürlüğe girecek olan Hal Yasası ile birlikte pazarcı esnafının da bu imkandan faydalanabileceğini dile getirdi. Pazarcı esnafının temin tevzi depoları kurarak kooperatif haline geleceğini belirten Çakman, "İlk önce bölgesel bazda bu işe başlayacağız. Ardından da bunu Türkiye geneline yayacağız" dedi.

Çürüyen ürüne damping

Marketlerde satılan ürün ile pazarda satılan ürün arasında ciddi bir kalite farkı olduğunu dile getiren Mehmet Çakman, "Biz iyi malı 100 metre öteden tanırız ama bir marketin satın alma sorumlusu taze meyve sebzeyi bizim kadar iyi tanıyamaz. O yüzden de zamanı geçmiş ürünü satın alır" dedi. Çakman çoğu zaman marketlerin son kullanma tarihi yaklaşan ya da çürümek üzer olan ürünlerde indirime gittiğini bunun da yasalara uygun olmadığını söyledi. Kaldırımları işgal eden marketler için de Hal Yasası'nın yürürlüğe girmesinden sonra suç duyurusunda bulunacaklarını vurgulayan Çakman, bu işin peşini bırakmayacaklarını söyledi.

Kaynak: Sabah

20 Şubat 2011 Pazar | 2169 Görüntülenme

İlgili Kategori: Yazılı Basın

Facebook
PAZARLAR
ÜYELİK İŞLEMLERİ
YILLIK AİDATLAR
İSO
Etiketler
Twitter

Benzer İçerikler