Master'lı Pazarcılar
Her biri üniversite mezunu, aralarında master yapan da doktoraya hazırlanan da var. Kimi iş bulamadığından kimi de pazarcılığın daha iyi kazandırdığını söyleyerek bu işe devam ediyor. İşte İstanbul’daki semt pazarlarında tezgâh açan tahsilli pazarcılar ve ilginç hikâyeleri...
İstanbul Pazarcılar Esnaf Odası’na bağlı 20 binden fazla pazarcının yüzde 10’dan fazlası üniversite mezunu. Birçoğu da ya master yapıyor ya da master’ı bitirmiş doktora için tez yazıyor.
Akademik olarak kendini bu kadar yetiştirmiş üniversite mezunları neden pazarcılık yapıyor diye merak ettik, Fındıkzade Cuma Pazarı’nın yolunu tuttuk...
‘DOKTOR OLSAM DA...’
Peynircisinden soğancısına, çok sayıdaki üniversite mezunu pazarcıyla konuştuk. Kimi iş bulamadığından mecruben başlamış pazarcılığa, kimi de pazarcılığın daha iyi kazandırdığını görüp devam etmiş.
Örneğin 9 Eylül Üniversitesi Ekonometri Bölümü’nü bitiren, şu anda da master’ını yapan Mehmet Hanifi, “Pazarcılıkta daha özgürsün kendi çalışma saatlerin var. 2 gün çalışmak bana yetiyor. Maddi olarak daha fazlasına ihtiyaç duyduğumda 3-4 gün de çalışabilirim. Bakırköy Pazarı’nda da tezgâh açıyorum. Tezimi bitirip doktoraya başlayacağım. Doktor olsam da pazarcılığa devam edeceğim. Bu iş benim için bir hobi” diyor.
Bir başka tahsilli pazarcı Koray Pirinççi ise hikâyesini şöyle anlatıyor: “Doğuş Üniversitesi’nde işletme okudum. İş bulmak zor oldu. Bir bankada 4.5 sene çalıştım ama para kazanamadım. Pazarda sıcak para dönüyor iyi kazandırıyor.”
İstanbul Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Mesut Şengün de semt pazarlarının önemli bir istihdam kaynağı olduğunu söylüyor: “Pazarcılara eğitimsiz kitle gözüyle bakılıyor ama değil. Burada mühendisinden işletmecisine, fizyoterapistine tahsilli birçok insan var. Üniversiteliler de harçlıklarını çıkarmak için çalışıyor. İş bulamadıklarından ya da kazançları tatmin etmediğinden pazarcılık yapıyorlar.”
NAGİHAN ALAN - GAZETE HABERTÜRK
2 Ağustos 2016 Salı | 17567 Görüntülenme
İlgili Kategori: Yazılı Basın