Abd' den Konuğumuz Var.

WISCONSİN ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. KALDJIAN 1998’TE İLK KEZ GELDİĞİ TÜRKİYE’YE İKİNCİ KEZ GELİŞİNDEN ÖNCE PAZAR VE PAZARCILARLA İLGİLİ (GIDA SİRKÜLASYONU) TEZİYLE PROF. OLDUĞUNU, BIJ GELİŞİNDE DE BU TEZLERİ GELİŞTİREREK KİTAPLAŞTIRACAĞINI SÖYLEDİ.

"Pazarda bir ABD’li Prof."Halka ve Olaylara TERCÜMAN gazetesi, İstanbul Umum Pazarcılar Odasının konuğu Mr. Paul’u manşetinden böyle vermişti.1998 yılında araştırma yapmak amacıyla Türkiye / İstanbul’a gelen Mr. Paul 2003 yılı Temmuzun’da İstanbul’a gelirken neler düşünmüştü bilemeyiz ama evrensel ve hümanist düşüncenin, ABD'li de olsa genç Prof.temsilcisini biz pek sevdik.Savaş karşıtı ve öğrencilerine barışı öğreten Mr.Paul’u kendi ağzından ve pazarlarda beraber yaptığımız çalışmalarla beraber sizlere de aktaralım istedik.

1997-1998 yılları arasında İstanbul'da doktora tezim tarım, gıda ve pazarlardı. Şimdi Wısconsin Üniversitesi, Eau Clarie'de Coğrafya profesörüyüm.

5 yıl önceki çalışmalarıma devam etmek için yeniden Türkiye'ye gelerek İstanbul Pazarcılar Odası Başkanı Mesut Şengün’le tanıştım. Başkan bana çalışmalarımda büyük katkı sunacağını söyledi, Halka ve Olaylara Tercüman Gazetesiyle yaptıkları ortak kampanyadan söz etti, Basın danışmanı Zeki Ata ve Tercüman Gazetesinden Erhan Öztürk’le beraber Sefaköy Çarşamba pazarına gittik, kampanyaya bende katıldım "Halkın filesini" beraber doldurduk. Genel bir değerlendirme yapmam gerekirse, Semt pazarlarının İstanbul’daki milyonlarca insana gıda ulaştırmada çok önemli bir rol oynadığı açık. Pazarlar, oldukça dinamik yapısıyla insanların ihtiyaçlarına cevap veriyor, mahallelerine kadar iniyor. Pazarda ki istihdamın büyüklüğü ve bundan geçimini sağlayan insanların sayısı göz ardı edilemez. Beş yıl önce geldiğim ve gördüğüm pazarlarla bu günki pazarların arasında gelişim açısından büyük fark var. Örneğin pazarcıların müşteri ile ilişkisi kesinlikle göz ardı edilemez. İstanbul Ümum Pazarcılar Odası ve Tercüman gazetesinin ortaklaşa yaptığı bu kampanyadan da doğrusu çok etkilendim.

...evet bizde Mr.Paul’den çok etkilendik ve onu bir süre daha misafir ettikten sonra memleketine yolcu ettik, öğrencilerine barışı-sevgiyi öğretmek üzere...

Güle güle Mr.Paul,

yine bekleriz...

1 Ağustos 2003 Cuma | 293 Görüntülenme

Tüketicinin Korunması İle İlgili Çıkartılan Yeni Kanun, Resmi Gazetede Yayınlanarak Yürürlüğe Girdi Üretilen malın tüketim aşamasına gelinceye kadar, hijyen, rekabet kurallarına açık ve sağlıkla tüketilmesi açısından, pazarcı esnafımızın da nihayetinde bir tüketici olduğunu unutmamaları tavsiyesiyle...yasayla belirtilen kurallara uyduklarını zaten on yıllardır ürdürdükleri gelenekleri devam ettirdiklerini bilerek, kamuoyuna deklare ettiğimiz temel kuralları bir kez daha hatırlatıyoruz.-Sokaklarda tezgah ve tente açarken halkın rahatsız edilmemesine azami ölçüde önem veriniz.-Malınızı boşalttıktan sonra araçlarınızı uygun yerlere park ediniz.-Fiyat etiketlerinizi görünebilir şekilde koyunuz.-Müşteri velinimettir" geleneksel konukseverliğimizi, iyi niyetli davranışlarınızı sergilemekten vazgeçmeyiniz.-Tezgahlarınızı acil durumlarda kaldırılacak şekilde düzenleyiniz, (yangın-deprem-hastalık v.s.) -"Müşteri her zaman haklıdır” dan hareketle, sattığınız malın değiştirilmesinde veya para iadesi talebinde bulunulduğunda, bu talepleri yerine getiriniz. -Çöplerinizi, tezgah toplandıktan sonra çöp poşetlerine koyunuz.Oda ve Odalar olarak esnaflarımıza;Ucuz-kaliteli ve günlük sebze-meyva satmalarını, Halkımızın şikayetlerini dikkate almalarını, Hijyen koşullarına büyük ölçüde dikkat etmelerini, Eksik tartan, bozuk mal veren, müşteriye iyi davranmayan arkadaşlarımızı uyarmalarını-uyarıyı dikkate almayan esnafları, odamıza bildirmelerini söylüyoruz.Müşterilerimize karşı sorumluluklarımızın da bilinciyle;Her ne kadar satıcı durumdaysakta nihayetinde bizim de bir tüketici olduğumuzu, Kötü ve hileli ya da bozuk malı bir kez satabilceğimizi, bize geri dönüşünün ticaret hayatımızı dahi bitirebileceğini, Ucuz ve hijyenik malları güleryüzle satışımızla, kazancımızın (maddi-manevi) artacağını unutmayalım.Satıcılığımızın yanında tüketici konumumuzu da güçlendirme ve bilinçli birer tüketici olmanın, müşterilerimizi daha iyi anlamanın yegane yolu olduğunu her zaman hatırlayalım, hatta hayata geçirelim.Bu çerçeve etrafında halkımızdan da, görüş, öneri ve şikayetlerini Osmaniye Mahallesi Yeniyol Caddesi C.tesi pazarı girişi Bakırköy - İstanbul adresimize ve (0212) 466 27 89 nolu faxımıza yazılı olarak, (0212) 570 80 73 - 466 27 91 nolu telefonlarımıza sözlü olarak, yer-gün ve mümkünse satın alınan mal ve satıcının ismi ile beraber bildirmelerini rica ediyoruz.