Türkiye nereye gidiyor

Bazen kendi önceliklerimizi, toplumun vazgeçilmez tek tercihi sayarız. Bu bir anlamda siyasetçi ve bürokrat başta olmak üzere, yönetici hastalığıdır. İşi abartan bazı meslektaşlarımız da zaman zaman okuyucu veya izleyicilerine adeta bizim gibi düşünün diye dayatırlar. Üstelik yaptıkları yanlışın farkında değildirler, öneri ve tavsiyelerinde de samimidirler.

Yoğun çalışırlar. Günlük yaşantıdan uzak oldukları için, beklenti ve sıkıntılardan pek haberdar oldukları söylenemez. Toplumdan yavaş yavaş kopuş o noktadan sonra başlar. Arkasından yabancılaşma gelir ki en kötüsü, duyarsızlaşmadır. İzlediğimiz gibi gazeteci Erhan Öztürk üç haftadır semt pazarlarında " Tercüman'ı getir fileni doldur" kampanyası ile pazardaki fiyat artışlarını izlemeye aldı. Ekonomi servisindeki arkadaşlarımız Tülin Köksal ve Orhan Pala her hafta alınan fiyat listelerinin analizini yaparak, "pazardaki enflasyonu" yerinde ve birinci elden tespit etmeye başlayacak.Biz de dün Yayın Kurulu Üyemiz ve yazarımız Muzaffer Ilıcak ile birlikte ekibe dahil olduk. Esenler Kazım Karabekir Çınçın Deresi pazarına gittik. Kravatlı iyi giyimli bir adam bizi karşıladı. Lacivert takımı ve kravatıyla Esenler Pazarcılar Odası Başkanı Emin Tanış kafalardaki pazarcı tarifine uymuyordu ama sesimizi çıkarmadık. Bu arada İstanbul'da üç adet Pazarcılar Odası'nın olduğunu öğrendik. İstanbul Oda Başkanı Mesut Şengün Tercüman kampanyasını bizzat yürütüyor. Okuyucularımız için her hafta yapılan kampanyanın masrafının yarısını oda olarak üstlenmişler. İstanbul Anadolu Yakası Oda Başkanı Hurşit Aydın, Kartal Oda Başkanlığı'nı ise Mete Boyraz sürdürüyor.

Hizmet içi eğitim

PAZARCI kahvaltısında, pazarcı esnafını konuştuk. Söz dönüp dolaşıp Pazarcılar Odası İstanbul Başkanı Mesut Şengün'e geldi Mesut Şengün pazarcı esnafının mafya benzeri insanlar görünmesinden rahatsız ve bunu da büyük ölçüde başarmış. Pazarcılık bir meslek Oda Başkanı Belediye başkanları ile sık sık toplantı yapıyor. Esnaf arasında müşteriye ve belediye görevlilerine nasıl davranılacağını anlatıyor. Mesut Şengün'ün bir anlamda pazarcılar içi hizmet içi eğitim kursları düzenlemek istediğini öğreniyoruz.

Kahvaltımızı yaparken bir pazarcı esnafı " sessizlik dikkatinizi çekti mi? " diye soruyor. Dikkat ediyoruz gerçekten bağıran tek bir esnaf yok. Belediyeciler ile ilişkiler iyi görünüyor. En azından bizim gözlememiz bu yönde. Şube Başkanı Emin Tanış da ortacılardan dertli Ortacı pazar esnafının ve belediye zabıtasının ortak problemi. Ortacı sokakların birleştiği boşluklara izinsiz olarak tezgah açan satıcılar. Yani bir anlamda korsan pazarcı esnafı. En büyük sıkıntısı da sokak başlarını işgal ettiği için araç ve yaya geliş geçişlerini engellememesi. Enflasyonu yerinde ölçme çalışmamızı tamamlıyoruz. Gazeteye dönerken küçük kızını göstererek " Astımı var, bal da alalım mı?" diye konuşan bir anne ile pazarcı esnafı Ayhan Yıldızhan'a Gazetemiz yok bizimkini de o hesaba dahil etsen" diye sızlanan 60 yaşlarındaki bir teyzeye düşünüyor ve "Türkiye nereye gidiyor? Bazılarımızın önemsiz gördüğü bir file yiyeceği evine götürmek için çırpınan milyonlar için ne yapıyoruz?" diye sormaktan kendimi alamıyorum.

1 Ağustos 2003 Cuma | 1590 Görüntülenme

İlgili Kategori: Pazarcı 6.Sayı

Facebook
PAZARLAR
ÜYELİK İŞLEMLERİ
YILLIK AİDATLAR
İSO
Etiketler
Twitter

Benzer İçerikler

Tüketicinin Korunması İle İlgili Çıkartılan Yeni Kanun, Resmi Gazetede Yayınlanarak Yürürlüğe Girdi
Tüketicinin Korunması İle İlgili Çıkartılan Yeni Kanun, Resmi Gazetede Yayınlanarak Yürürlüğe Girdi

Tüketicinin Korunması İle İlgili Çıkartılan Yeni Kanun, Resmi Gazetede Yayınlanarak Yürürlüğe Girdi Üretilen malın tüketim aşamasına gelinceye kadar, hijyen, rekabet kurallarına açık ve sağlıkla tüketilmesi açısından, pazarcı esnafımızın da nihayetinde bir tüketici olduğunu unutmamaları tavsiyesiyle...yasayla belirtilen kurallara uyduklarını zaten on yıllardır ürdürdükleri gelenekleri devam ettirdiklerini bilerek, kamuoyuna deklare ettiğimiz temel kuralları bir kez daha hatırlatıyoruz.-Sokaklarda tezgah ve tente açarken halkın rahatsız edilmemesine azami ölçüde önem veriniz.-Malınızı boşalttıktan sonra araçlarınızı uygun yerlere park ediniz.-Fiyat etiketlerinizi görünebilir şekilde koyunuz.-Müşteri velinimettir" geleneksel konukseverliğimizi, iyi niyetli davranışlarınızı sergilemekten vazgeçmeyiniz.-Tezgahlarınızı acil durumlarda kaldırılacak şekilde düzenleyiniz, (yangın-deprem-hastalık v.s.) -"Müşteri her zaman haklıdır” dan hareketle, sattığınız malın değiştirilmesinde veya para iadesi talebinde bulunulduğunda, bu talepleri yerine getiriniz. -Çöplerinizi, tezgah toplandıktan sonra çöp poşetlerine koyunuz.Oda ve Odalar olarak esnaflarımıza;Ucuz-kaliteli ve günlük sebze-meyva satmalarını, Halkımızın şikayetlerini dikkate almalarını, Hijyen koşullarına büyük ölçüde dikkat etmelerini, Eksik tartan, bozuk mal veren, müşteriye iyi davranmayan arkadaşlarımızı uyarmalarını-uyarıyı dikkate almayan esnafları, odamıza bildirmelerini söylüyoruz.Müşterilerimize karşı sorumluluklarımızın da bilinciyle;Her ne kadar satıcı durumdaysakta nihayetinde bizim de bir tüketici olduğumuzu, Kötü ve hileli ya da bozuk malı bir kez satabilceğimizi, bize geri dönüşünün ticaret hayatımızı dahi bitirebileceğini, Ucuz ve hijyenik malları güleryüzle satışımızla, kazancımızın (maddi-manevi) artacağını unutmayalım.Satıcılığımızın yanında tüketici konumumuzu da güçlendirme ve bilinçli birer tüketici olmanın, müşterilerimizi daha iyi anlamanın yegane yolu olduğunu her zaman hatırlayalım, hatta hayata geçirelim.Bu çerçeve etrafında halkımızdan da, görüş, öneri ve şikayetlerini Osmaniye Mahallesi Yeniyol Caddesi C.tesi pazarı girişi Bakırköy - İstanbul adresimize ve (0212) 466 27 89 nolu faxımıza yazılı olarak, (0212) 570 80 73 - 466 27 91 nolu telefonlarımıza sözlü olarak, yer-gün ve mümkünse satın alınan mal ve satıcının ismi ile beraber bildirmelerini rica ediyoruz.

Devamı