Pazarlar AVM'ye Döner

Pazarlar AVM'ye Döner

Pazarcılar, pazar yerlerinin özelleştirilmesine şiddetle karşı çıkarken, artacak kira fiyatlarının ürünlere de yansıyacağını ve bunun da hem kendilerini hem de pazardan alışveriş yapan vatandaşları zor durumda bırakacağını söylediler.

Pazar yerlerinin özelleştirilmesiyle ilgili yasa tasarısına pazarcılar tepkili. İstanbul Umum Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Mesut Şengün, “Tasarı yasalaşırsa pazar yerleri AVM’ye dönecek” derken, pazar esnafı da meyve sebze fiyatlarının artacağını söylüyor.

Mevcut düzenlemeye göre belediyeler pazar yerlerini kurmakla görevliyken, sebze ve meyve ticaretini düzenleyen kanunda yapılması planlanan değişiklikte ise pazar yerlerinin belediyelerce özelleştirilip, kişi veya kurumlara kiralanması öngörülüyor. Sadece pazar yeri için belediyeye cüzi bir işgaliye bedeli ödeyerek meyve sebze satan pazar esnafı ise tasarı yasalaştığı takdirde fahiş kira bedelleriyle karşılaşacaklarını savunuyor. Her belediyenin farklı işgaliye bedeli talep ettiğini söyleyen pazarcılar, tezgahların kiralanmasına yol açacak değişiklikle pazarda satış yapmak için ödeyecekleri ücretin 4-5 kat artacağını söylüyor. Bakırköy Semt Pazarı’nda 20 yıldır tezgah açan Osman Başkurt da tasarıya tepki gösteren pazarcılardan. İşgaliye ücretiyle birlikte tezgaha kira ödemek zorunda kalırsa pazarcılığı bırakacağını belirten Başkurt, “Ne kazanıyoruz ki bir de pazar yerine kira verelim? Bu uygulama pazarcılığı tekelleştirecek, bizim de sonumuzu getirecek” diyor.

Fiyat ikiye katlar

Pazar yerlerinden kira alınmaya başlanırsa meyve ve sebze fiyatlarının artacağını söyleyen Akif Çavuş da şunları söylüyor: “Bugün dometesin kilosu 3 liraysa ben onu 6 lira yapacağım. Bu değişiklik pazarcıyı da müşteriyi de çok kötü etkiler. Bize ait pazar yerlerini elimizden alıp bize kiralayacaklar. Belediyeler pazar yeri işgaliye bedelleri dışında farklı ücretler de talep ediyor. Başakşehir’de 5 tezgah açınca aylık 100 liradan fazla öderken, Bakırköy’de 60 lira ödüyorunuz.”

Bakırköy, Yeşilköy ve Başakşehir pazarlarında 35 yıldır tekstil ürünleri satan Halil Sözcü’nün tasarıya tepkisi ise şöyle; “Pazar yerine kira verecek olursak bu işin sonu gelir. Kazandığımız kendimize yetmiyorken bu giderlerle daha fazla bu işi yapmak mümkün değil. Özelleştirilen pazar yerleri taşeron şirketlerin denetimine girer ve böylece küçük esnaf yok olur. Devlet bu hatadan geri dönsün. Aksi halde milyonlarca kişi işsiz kalacak.”

‘Bizden görüş alınmalıydı’

İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanı Faik Yılmaz da yasa tasarısına karşı çıkanlardan. Değişikliğin Türkiye’de hemen hemen her vatandaşı etkileyen bir konu olduğunu söyleyen Yılmaz, “Pazarcıların giderlerini iki üç kat arttıracak bu uygulamayla enflasyon körüklenir. Pazar yerinden alınacak kira bedelinin belediyelerinin eline bırakılması fahiş fiyatları doğurur. Pazarcı esnafının durumu çok iyi olsa bu işi dükkan kiralayarak yapardı. Pazarcı esnafını etkileyecek bu değişiklikle ilgili meslek kuruluşlarına danışılmaması kabul edilemez. Bizden görüş almalarını isterdik” diye konuştu.

İstanbul Umum Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Mesut Şengün de şunları söyledi: “Pazar yerlerinin belediyeler ve ona bağlı olacak kurumlar tarafından işletilmesini istiyorlar. Bu uygulama pazarcılığın sonu demek. Çünkü Beşiktaş’ta kira bedeli farklıyken Bakırköy’de daha farklı olacak. Mevcut yasada belediyeler pazarlardan işgaliye parası alırken artık tezgah kirası da alacaklar. Pazar yerlerini AVM’lere benzetecekler.  Ama pazarcılar bu bedeli ödeyemez. Bu uygulama meyve ve sebze fiyatlarını da arttırır. Hem satıcı hem de tüketiciyi olumsuz etkilyecek tasarının birkaç zenginden başka kimseye faydası olmaz.”

SAMET AKTEN
Milliyet

İlgili Videolar

18 Mart 2013 Pazartesi | 2706 Görüntülenme

İlgili Kategori: Yazılı Basın

Facebook
PAZARLAR
ÜYELİK İŞLEMLERİ
YILLIK AİDATLAR
İSO
Etiketler
Twitter

Benzer İçerikler