İstanbul Pazarcılarının ve İstanbul Umum Pazarcılar Esnafı Odasının Öncelikleri - Önerileri...

İSTANBUL PAZARCILARININ VE ONLARIN KURUMU

İSTANBUL UMUM PAZARCILAR ESNAFI ODASININ,ÖNCELİKLERİ - ÖNERİLERİ...

-1-PAZARCI ESNAFI, BASİT USULDE VERGİYE TABİ TUTULMALI. PAZARCI ESNAFI VERGİLENDİRİLİRKEN;a)YAPTIGI İS b)KULLANDİĞI TEZGAH SAYISI,DİKKATE ALINMALI. BASİT USULDE MÜKELLEF OLAN ESNAFLARIMIZIN MUHASEBE KAYITLARI ODALAR TARAFINDAN TUTULMALIDIR.

-2-507 SAYILI ESNAF VE SAN. KANUNUNDA Kİ BAZI AMİR HÜKÜMLER (MADDE 32 VE MADDE 33) YENİDEN DÜZENLENMEKTE OLAN YEREL YÖNETİMLER YASASINDA, YAPTIRIM GÜCÜ ARTTI RILARAKMUTLAKA KONULMALIDIR. (PAZARLARIMIZIN YILLIK İŞGALİYE, TEZGAH KURMA BELGESİ ÜCRETLERİ BELİRLENİRKEN KURUMLARIN TEMSİLCİLERİNİN HEM SÖZ HEM OY HAKKI BULUNMALI, TEMSİLDE VE ÜCRET TESPİTİNDE ADALET SAĞLANMALIDIR).

-3-BÜTÜN İLÇE BELEDİYELERİ, PAZARCI ESNAFINA TEZGAH KURMA BELGESİ (RUHSAT) VERİRKEN, MESLEKİ FAALİYET BELGESİ İSTEMELİ VE MESLEK ODASINA KAYIT ZORUNLULUĞU GETİRMELİDİRLER. (KAYIT DİŞİYİ ÖNLEMEK İÇİNDE TÜM MESLEK KURULUŞLARI, VERGİ KAYDI VE ESNAF SİCİLİ OLMADAN HİÇBİR ESNAFI KAYIT ETMEMELİDİRLER.)

-4-PAZARLARDA ZABITA GÖREVİ, ESNAF ODALARI GÖREVLİLERİYLE BİRLİKTE YAPILMALIDIR.

-5-PAZARCI ESNAFININ HER GÜN DEĞİŞİK BİR SEMTTE TEZGAH AÇMASINDAN DOLAYI, AİDAT TOPLAMAKTA ZORLANAN, PERSONEL ÜCRETLERİ, SSK, VERGİ, TELEFON-SU-ELEKTRİK VS.MASRAFLARINI KARŞILAYAMAYAN PAZARCI ESNAFI ODALARINA, GEZEREK, DOLAŞARAK YILLIK AİDAT TOPLAYABİLME YETKİSİ VERİLMELİDİR.

-6-SEMT PAZARLARINI DAHA DÜZENLİ VE TSE (TÜRK STANDARTLAR ENSTİTÜSÜ) STANDARTLARINA UYGUN HALE GETİRMEK İÇİN. YEREL YÖNETİMLER, AÇIK VEYA UYGUN ALANLAR ÜRETMELİ VE İMAR PLANLARINDA SEMT PAZARLARINA MUTLAKA YER AYIRMALIDIRLAR.

-7-GÜNLÜK SEMT PAZARLARI BİR GERÇEK, BU GERÇEK ULUSAL ÇAPTA EN AZ 5 MİLYON İNSANI KAPSIYOR...BU GERÇEK GÖZ ARDI EDİLMEMELİ, EKONOMİK PROGRAMLARDA VE PLANLAMA TEŞKİLATLARININ PROGRAMLARINDA MUTLAKA YERİNİ ALMALIDIR.

-8-HAFTALIK ASGARİ 20 TRİLYON LİRANIN DÖNDÜĞÜ İSTANBUL PAZARLARI, UNUTULMAMALI Kİ YAKLAŞIK 1,5-2 MİLYON KİŞİNİN EKMEĞİ AŞI... AYRICA BİR O KADAR İNSAN, DAHA DA UCUZLAYAN AKŞAM PAZARLARINDAN VE PAZARLARDAN ARTA KALANLARDAN YAŞAMINI İDAME ETTİRMEYE ÇALIŞIYOR...

ÖNCELİKLERİNE ŞÖYLE DEVAM EDİYOR PAZARCILAR ODASI-ODALARI VE RESMİ KAYITLI YAKLAŞIK 30.000 ÜYELERİ...

SERBEST PİYASA EKONOMİSİ GEREĞİ ÜLKEMİZDE DE OLUŞAN (AVRUPADAN AŞIRMA!...) MARKETÇİLİK SİSTEMİ, SİSTEMSİZ GELİŞİMLERİYLE VE GEREK AB NORMLARINA TAMAMEN ZIT YAPILARIYLA, KURALSIZLIKLARIYLA, BU KADAR İNSANIN EKMEĞİNE-AŞINA KAN DOĞRAMAYA DEVAM ETMEKTEDİR. ÖNCELİKLE BÜYÜK SERMAYE SAHİPLERİNE SESLENİYORLAR!.. BU OLUMSUZ GİDİŞİN FARKINA DERHAL VARMALILAR, TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ DE YAKIN ZAMANDA SOSYAL BİR PATLAMAYA YOL AÇACAK BU HAKSIZ REKABETE KARSI DERHAL ACİL ÇÖZÜM PLANLARINI DEVREYE SOKMALI. HİPER MARKETLERDEN BAŞLAYARAK, PAZARLARIMIZIN YA BAŞINDA, YA SONUNDA AÇILAN VE PITRAK GİBİ ÇOĞALAN MARKETLERİN, SABİT DÜKKAN MANTIĞINI AŞARAK, MARKETLERİN ÖNLERİNE, KALDIRIMLARI, HATTA CADDELERİ İŞGAL EDEREK PAZARIMIZI AÇTIĞIMIZ GÜN TEZGAH (PAZAR) KURMALARINA, HALKIMIZI ALDATMAYA, KANDIRMAYA YÖNELİK ŞOKI... PROMOSYONLAR DÜZENLEMELERİNE VE HAFTADA BİR GÜN, HALKIMIZA HAL ÇIKIŞLI, HIFZISIHHA KONTROLLÜ, HİJYEN MAL SATIP EVİNE EKMEK PARASI GÖTÜRMEYE ÇALIŞAN PAZARCI ESNAFINI GERMELERİNE DERHAL DUR DENMELİDİR!'

GELİŞTİRDİKLERİMİZ:

-İSTANBUL AVRUPA YAKASINDA Kİ PAZARCILARIN, YASAL VE TEK KURUMSAL TEMSİLCİSİ İSTANBUL UMUM PAZARCILAR ESNAFI ODASI, ESNAFININ HİZMETİNE YENİ SUNDUĞU, 700 METREKARELİK HİZMET BİNASIYLA, BÜTÜN PAZARCI ESNAFININ HİZMETİNDE.

-HİZMET BİNASININ İÇİNDE, MODERN SESLENDİRME VE OTURMA GURUPLARIYLA DONATILMIŞ KONFERANS SALONUMUZDA, ESNAFIMIZI EĞİTİCİ. BİLGİLENDİRİCİ, DAHA İYİ VE DOĞRUYA YÖNLENDİRİCİ, PERİYODİK ARALIKLARLA ESNAF KONSEYİ TOPLANTILARI VE EĞİTİM SEMİNERLERİ DÜZENLENMEYE BAŞLANDI.

GELİŞTİRECEKLERİMİZ:

-ÖZELLİKLE PAZARCI ESNAFLARIMIZIN ÇOCUKLARINA, LİSAN VE BİLGİSAYAR KURSLARI DÜZENLEME ÇALIŞMALARINA HIZ VERİLİYOR.

-TÜM İLÇE BELEDİYELERİNE PAZARLARIMIZA, ALAN TAHSİS ÖNERİ­LERİ GÖTÜRÜLÜYOR. BURALARDA KURULACAK (SOKAKLARDAN KURTARI­LARAK) PAZARLARIMIZIN FİZİBİLİTE ÇALIŞMALARI, TSE STANDARTLARI GÖZ ÖNÜNE ALINARAK. BELEDİYELER VE ÜNİVERSİTELERDEKİ UZMANLARINA YAPTIRILIYOR.

-BİLGİ İŞLEM AĞIMIZ TÜM TÜR-KİYE PAZARCILAR ODALARI VE DİĞER MESLEKİ KURULUŞLARLA ENTEGRASYONA GİRİYOR. YENİ BİR WEB SİTESİ ÇALIŞMALARINA HIZ VERİLİYOR. HEDEFİMİZ DÜNYA PAZARCILARIYLA İLETİŞİM VE İŞBİRLİĞİ SAĞLAMAK.

-BELLİ BAŞLI BÜYÜK PAZARLARIMIZA TELSİZ SİSTEMLİ, SES DÜZENLERİ KURARAK, PAZAR İÇİ MÜZİK YAYINI, PAZAR İÇİ HABER VE ANONSLAR, FİYAT BİLGİLERİ AKTARILMASI ÇALIŞMALARINDA SONA YAKLAŞILIYOR.

-FİNANS SORUNLARIMIZI CÖZER ÇÖZMEZ!... YAKLAŞIK 40 KİŞİLİK ODA GÖREVLİSİ İSTİHDAM ETMEYİ VE BU KADROYU TELSİZ SİSTEMİ İLE DONATARAK. HALKIMIZA DAHA RAHAT VE DAHA HUZURLU ALIŞ-VERİŞ İMKANI VERMEYİ HEDEFLİYORUZ.

-ESNAFLARIMIZIN, AB STANDARTLARINA UYUMU DOĞRULTUSUNDA VERİLECEK SEMİNERLER, BARKAVİZYON SİSTEMİ İLE GÖRSEL HALE GETİRİLECEK.

 -ODAMIZIN YAYIN ORGANI "PAZARCI" KISA ZAMANDA ÜCRETSİZ HALE GETİRİLEREK DAHA FAZLA ESNAFIMIZA, KİŞİ, KURUM VE KURULUŞLARA ULAŞTIRILACAK. HEDEF 30.000...

- ÎO-BİZ GELİŞTİRİYORUZ VE HER TÜRLÜ GELİŞMEYE AÇIĞIZ, BİZ TÜM ÜLKEDE YAKLAŞIK 5 MİLYON KİŞİLİK BİR AİLEYİZ...

BİZİ DİNLEYİN!...

Doğru söze ne denir diyoruz ve bizde “PAZARCI1' olarak Bahçelievler Ünverdi Pazarının kaldırılması ile ilgili geçmişte yaşanan mahkeme-yargıtay sürecinde, konunun saptanması için yüksek yargı tarafından atanan bilirkişi Sn.Doç.Dr.Akın ERYOLDAŞ’ın tespitleriyle sizlere veda ediyoruz.

Sosyal yaşamımızın bir parçası olan pazaryerleri, turizm politikalarımızda da yer almaktadır. Turizm ve Tanıtma Bakanlığı, İstanbul'daki çeşitliliğin gelen ziyaretçileri büyülediğini, Müzelerin, kiliselerin, sarayların, büyük camilerin ve PAZAR YERLERİNİN değişik çekiciliğini açıklayan beyanları bulunmaktadır. Bu tutum sosyal yaşantımızın bir parçası olan Pazar yerlerinin turizm için çekici odaklar olduğunun bir göstergesidir. Gerek Türk edebiyatında, gerek çeşitli gazetelerin köşe yazılarında, Pazar yerlerindeki kentsel aktivitenin methine ilişkin çok değişik yazılar bulunmaktadır. Bir çok yazar, pazar yerlerinin yiyecekten giyeceğe, bütçe hesaplarının yapıldığı, toplumun çok çeşitli gelir katmanlarının kendi bütçelerine göre bu yerlerden yararlandığını anımsatmaktadır.

Ünlü pazarlara uğramayanların o şehrin anatomisini bilmedikleri belirtilmektedir. Semt pazarlarının,orada yaşayanların, ev içlerini, aile sıcaklıklarını, mutluluklarını, yoksulluklarını anlattığı, Çarşamba pazarının eski İstanbul’un ahvalini, Beyoğlu Balık pazarı’nın, kozmopolit İstanbul'un çizgilerini, Dolapdere’de yol üstünde kurulan Pazar pazarının MARKETLERİN TEKDÜZELEŞTİRDİĞİ lezzet kişisizliğine bir isyan olduğu belirtilmektedir.

1 Ağustos 2003 Cuma | 1386 Görüntülenme

İlgili Kategori: Pazarcı 6.Sayı

Facebook
PAZARLAR
ÜYELİK İŞLEMLERİ
YILLIK AİDATLAR
İSO
Etiketler
Twitter

Benzer İçerikler

Tüketicinin Korunması İle İlgili Çıkartılan Yeni Kanun, Resmi Gazetede Yayınlanarak Yürürlüğe Girdi
Tüketicinin Korunması İle İlgili Çıkartılan Yeni Kanun, Resmi Gazetede Yayınlanarak Yürürlüğe Girdi

Tüketicinin Korunması İle İlgili Çıkartılan Yeni Kanun, Resmi Gazetede Yayınlanarak Yürürlüğe Girdi Üretilen malın tüketim aşamasına gelinceye kadar, hijyen, rekabet kurallarına açık ve sağlıkla tüketilmesi açısından, pazarcı esnafımızın da nihayetinde bir tüketici olduğunu unutmamaları tavsiyesiyle...yasayla belirtilen kurallara uyduklarını zaten on yıllardır ürdürdükleri gelenekleri devam ettirdiklerini bilerek, kamuoyuna deklare ettiğimiz temel kuralları bir kez daha hatırlatıyoruz.-Sokaklarda tezgah ve tente açarken halkın rahatsız edilmemesine azami ölçüde önem veriniz.-Malınızı boşalttıktan sonra araçlarınızı uygun yerlere park ediniz.-Fiyat etiketlerinizi görünebilir şekilde koyunuz.-Müşteri velinimettir" geleneksel konukseverliğimizi, iyi niyetli davranışlarınızı sergilemekten vazgeçmeyiniz.-Tezgahlarınızı acil durumlarda kaldırılacak şekilde düzenleyiniz, (yangın-deprem-hastalık v.s.) -"Müşteri her zaman haklıdır” dan hareketle, sattığınız malın değiştirilmesinde veya para iadesi talebinde bulunulduğunda, bu talepleri yerine getiriniz. -Çöplerinizi, tezgah toplandıktan sonra çöp poşetlerine koyunuz.Oda ve Odalar olarak esnaflarımıza;Ucuz-kaliteli ve günlük sebze-meyva satmalarını, Halkımızın şikayetlerini dikkate almalarını, Hijyen koşullarına büyük ölçüde dikkat etmelerini, Eksik tartan, bozuk mal veren, müşteriye iyi davranmayan arkadaşlarımızı uyarmalarını-uyarıyı dikkate almayan esnafları, odamıza bildirmelerini söylüyoruz.Müşterilerimize karşı sorumluluklarımızın da bilinciyle;Her ne kadar satıcı durumdaysakta nihayetinde bizim de bir tüketici olduğumuzu, Kötü ve hileli ya da bozuk malı bir kez satabilceğimizi, bize geri dönüşünün ticaret hayatımızı dahi bitirebileceğini, Ucuz ve hijyenik malları güleryüzle satışımızla, kazancımızın (maddi-manevi) artacağını unutmayalım.Satıcılığımızın yanında tüketici konumumuzu da güçlendirme ve bilinçli birer tüketici olmanın, müşterilerimizi daha iyi anlamanın yegane yolu olduğunu her zaman hatırlayalım, hatta hayata geçirelim.Bu çerçeve etrafında halkımızdan da, görüş, öneri ve şikayetlerini Osmaniye Mahallesi Yeniyol Caddesi C.tesi pazarı girişi Bakırköy - İstanbul adresimize ve (0212) 466 27 89 nolu faxımıza yazılı olarak, (0212) 570 80 73 - 466 27 91 nolu telefonlarımıza sözlü olarak, yer-gün ve mümkünse satın alınan mal ve satıcının ismi ile beraber bildirmelerini rica ediyoruz.

Devamı