Odalar Birliği Başkanı Suat Yalkın ile Röportaj

Odalar Birliği Başkanı Suat Yalkın ile Röportaj

Yılların Eskitemediği, Esnaf Liderlerinden Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Suat Yalkın; Yerel Yönetimler Yasa Tasarısı Çıkarken, Esnaf Liderlerinden Görüş Alınmayışının Burukluğunu Yaşıyoruz Dedi

Konu ile ilgili Birlik Başkanımızla yaptığımız röportajı yayınlıyoruz.

Pazarcı- Başkanım merhaba, şu an tasarı halinde olan ve gündeme iyice oturmaya başlayan yerel yönetimler yasa tasarısı hakkında ki düşüncelerinizi alabilirmiyiz.

S.Yalkın- Yerel Yönetimler yasasını tümüyle bilmiyorum ama basına sızan haberlere zaman zaman gazeteleri yönetenlerin konuşmalarına göre yerel yönetimleri daha da güçlendiren merkezi idarenin yaptığı birçok görevleri yerel yönetimlere veren bir anlayış hakim, dolayısı tasvip ediyoruz onaylıyoruz tabi.

Pazarcı- Hükümetten, bu yasa tasarısı ile ilgili, katkı veya görüş anlamında gerek Konfederasyona gerekse Birliğimize herhangi bir talep geldi mi ?

S.Yalkın- Konfederasyonu bilmiyorum ama Birliğimize hiç birşey sorulmadı...

Pazarcı- Peki Başkanım, Birliğimizin bu yasa tasarısı ile ilgili herhangi bir çalışması var mı?

S.Yalkın- Valla şimdi biliyorsunuz Türkiyede bir hukuki düzenleme yapılırken, Türkiyenin içinde bulunduğu şartların göz önüne alınması lazım, Türkiye nerede, Türkiye çağdaş uygarlık düzeyini yakalamak için hamle yapmış, Avrupa Birliğine girmek için kapıya kadar gelmiş, Gümrük Birliğine girmiş, böyle olunca Türkiyenin içinde bulunduğu bu şartlarda hadisenin değerlendirilmesi lazım. Türkiye eninde sonunda Avrupa birliğine girecek, AB üyesi olacak AB ile bütünleşecek, dolayısı ile hayatı yaşantısı o birlik içinde mütalaa edilmesi lazım. Şimdi bizim içine girdiğimiz bu yeni alemin haklarını kabul edebilmemiz için, onunla uyum sağlayabilmek için de oradaki kurum ve kuruluşların kurulması ve usullerin alınması lazım. Bu olay Amerikayı yeniden keşfetmek gibi düşünülmemeli. Yerel yönetimlerin yetkisini arttıralım ne yapalım!, ne yapalım yok, ne yapmışlar orada ki ülkeler, yerel yönetimlere ne yetkiler vermişler, devleti bürokrasiden kurtarmak için ne yapmışlar, tepede çözülen meseleleri aşağıya nasıl indirmişler, meseleye öyle bakmak lazım....

Pazarcı- Yerinden yönetim doğrultusunda basında bir takım bilgiler yayınlanıyor, kamuoyuda algılamakta zorlanıyor, eyalet sistemine mi gidiyoruz? Dolayısı ile Başkanlık sistemi mi düşünülüyor ?

S.Yalkın- Başkanlık sistemi yereli alakadar etmeyen bir sistem, yukarının düzenini, hükümetin düzenini, devletin idaresini kapsayan bir sistem. Eyalete gidilir mi? Bilemem... zannetmiyorum, eyalete gitmek için, yerel yönetimler yasası dışında anayasa değişikliğine gitmek lazım. Türkiye bütünlük içinde yönetiliyor biliyorsun..eyalet sistemine gitmiyor ama yerel yönetimlerin yetkilerini genişleten bir mantığı var, tabii Türkiyenin coğrafi bir durumu var, dünya haritasında işgal ettiği yeri var bu yeri değiştiremezsiniz. Türkiye, ortak Pazar ülkeleri, AB ülkeleri gibi hududları iç içe değil, Türkiye böyle bir imkana sahip değil, biz onların sonucundayız ve bizden sonra bizim hududlarımız artık demokrasiyi kabul etmemiş milletlerle çevrili, alın İran, alın Irak-Suriye-Gürcistan hatta Rusya tam böyle demokrasiyi hazmetmemiş ülkeler bunlar netice itibarıyla. Daima bir etkilenme mevzu bahistir, dolayısı ile yeni bir idare getirirken başka ülkelerde zararlı olmayan bizde zararlı olabilir, yani onun için Türkiyenin özel şartları bunu kaldırmaz

Pazarcı- Son yıllarda artan bir süper-hiper- gros market furyası var. Bakkalları, manavları etkilediği gibi pazarlarımızı da olanca gücüyle etkiliyor. Pazarın kurulduğu gün halk günü ilan etmelerden, dükkanlarının önüne tezgah atıp, ikinci bir Pazar havası vermeye çalışılıp haksız rekabet yaratılıyor. Bu konu hakkında ki düşüncelerinizi alabilirmiyiz?

S.Yalkın- ..efendim tabii biz herşeyi kendimize benzetiyoruz, hani biz bize benzeriz diye bir laf varya.. şimdi bu süpermarketler bize Avrupadan geldi yayıldı ama mesela genellikle demokratik ülkelerde, Avrupa ülkelerinde Cumartesi günü ancak öğlene kadar çalışırlar, bazen hafta sonu açmazlar, sabah 09-10.00 da açarlar akşam 18.00 de kapatırlar, bizim süpermarketler özellikle Cumartesi-Pazar nerdeyse sabaha kadar açıktırlar, yani bir sistem içersinde, mademki demokratik sistem, madem ki Pazar ekonomisi...süpermarketlerde olacak ama o sistem içersinde, bakkalda, manavda, pazarcıda kısaca küçük esnafta yaşayacaktır. Haksız rekabetle sağla solla pazarcıyla uğraşarak değil.

Pazarcı- Birliğin şemsiyesi altında İstanbul'da ki tüm pazarcı odalarının katılacağı ve pazarların, esnaflarımızın sorunlarının irdeleneceği, yeni çıkacak yasanın tartışılabileceği bir panel tertiplemeyi düşünür müsünüz?

S.Yalkın- Tabii neden olmasın, arkadaşlarla konuşalım, karar alalım, memnuniyetle..

Pazarcı- Sayın Başkan çok teşekkür ediyoruz.

S.Yalkın- Bende sizlere teşekkür ediyorum.

1 Haziran 2003 Pazar | 1692 Görüntülenme

İlgili Kategori: Pazarcı 5.Sayı

Facebook
PAZARLAR
ÜYELİK İŞLEMLERİ
YILLIK AİDATLAR
İSO
Etiketler
Twitter

Benzer İçerikler