Grip Aşısı Oldunuz mu?

Grip aşısı oldunuz mu?

Grip; sonbahar sonu ve kış aylarında salgınlar yaparak toplum sağlığını olumsuz etkileyen, hatta bazı durumlarda öldürücü bile olabilen bulaşıcı bir hastalıktır. Ve gripten korunmanın tek yoluda aşı olmaktır...

Grip başta înfluenza adı ver­ilen virüs olmak üzere bir çok değişik virüs tarafından oluşturulan, son­bahar sonu ve kış aylarında daha sık salgınlar yaparak toplum sağlığını etkileyen en yaygın bulaşıcı hastalıktır.

Nezle, diğer ismiyle soğuk algınlığı ise, nezle virüslerinin yaptığı, sürekli burun akıntısı, hapşırma, öksürme, gözlerde, boğazda yanma hissiyle seyre­den, genellikle ateşsiz bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Hastalık 3-7 günde kendiliğinden düzelmekte, genel­likle hastalık ayakta geçirilmektedir. Halbuki grip, hastayı yatağa düşürecek şiddette şikayetlerle seyreder. Bu şikayetler, 40 C'ye varan yüksek ateş, genel vücut kırgınlığı, şiddetli bel, eklem ve kas ağrıları, baş ağrısı ve aşırı halsizliktir. Hastalığın bu özellikleri nedeniyle halk arasında grip, paçavra hastalığı olarak da tanımlanır.

Grip de nezle gibi, hasta kişilerin bulunduğu ortamlarda, hapşırma ve öksürme yoluyla, ve virüs bulaşmış ellerle temas (örneğin tokalaşma) sonrasında kolaylıkla bulaşır.

Gribin Belirtileri ve Tedavisi

- Şiddetli kas ve eklem ağrıları

- Halsizlik

- Yüksek ateş

- Titreme

- Kuru öksürük ve

- Baş ağrısıdır.

Grip hastalığının tedavisinde yatak istirahati ve ortaya çıkan şikayetleri azaltmaya yönelik destek­leyici tedaviler yanında doktor gerek görürse ortaya çıkabilecek muhtemel komplikasyonlara yönelik tedaviler ver­ilir. Grip ve benzeri hastalıklarda antibiyotiklerin hiçbir faydası yoktur. Tersine çok ciddi sakıncaları olabilir. Hiç bir antibiyotik doktora danışmadan alınmamalıdır.

Grip Başka Hastalıklara Neden Olabilir mi?

Sağlıklı insanlarda grip, 1 hafta içerisinde kendiliğinden iyileşir. Ancak bazı kişilerde, örneğin vücut direnci zayıf olanlar, kronik hastalığı (kalp- akciğer hastalığı) olanlar, yaşlılar, şeker hastaları, vb. durumlarda pnömoni (zatürre), ıncnengoensefalit (beyin ilti­habı). miyokardit (kalp kası iltihabı) gibi ciddi ve ağır seyredip ölümle sonuçlanabilecek hastalıklara neden olabilir.

Korunma: GRİP AŞISI

 Bazı durumlarda "öldürücü" bile ola­bilen gripten korunmanın tek yolu aşı olmaktır. Aşının yararlı olması için salgın başlamadan önce yapılması gerekir. 65 yaş üstündekilere, ilk 3 ayından sonra hamilelere ve çocuklara grip aşısı önerilmektedir. Aşı yapılması gereken yüksek risk grubu şunlardır;

- 65 yaş ve üstündeki kişiler

- Kronik hastalığı olan kişiler( kronik kalp, akciğer- astımlılar-, karaciğer, böbrek hastalığı, şeker hastalığı ve diğer endokrin hastalığı olanlar.

- Kronik hastalık dışında bağışıklık sis­temi zayıflamış olan kişiler ( kanserli- lösemili kişiler, bağışıklık sistemi hastalığı olanlar, organ ve kemik iliği nakli yapılan kişiler)

- Uzun süreli aspirin tedavisi alan çocuklar ve gençler

- Ayrıca risk grubundaki kişilere grip bulaştırabilecek sağlıklı kişilerinde (has­tanelerde yoğun bakım, yenidoğan, nakil ve bağışıklığı zayıf hastaların bakıldığı bölümlerde çalışan doktor, hemşire, hastabakıcılar, kreş ve huzure­vi çalışanları, birlikte yaşayan aile bireyleri) aşılanması önerilmektedir.   - Hamile kadınlarında gripten korun­mak için gerekli önlemleri alması gerekmektedir. Hamilelik sırasında bulaşan grip anne adayında ve bebekte çeşitli komplikasyonlara neden olmak­tadır. Bu nedenle hamileliğin ilk 3 ayından sonra anne adayının sağlık risk­lerine göre, 6 ayından itibaren de bütün bebeklere grip aşısı yapılması uygundur.

Aşı. bir önceki senede en sık karşılaşılan virüs tipine karşı, Dünya Sağlık Örgtitü'nün önerileri doğrul­tusunda hazırlanmaktadır. Her yıl Ekim- Kasım aylarında tek doz şeklinde yapılmalıdır. Aşı ile koruyuculuk sağlıklı kişilerde %80'lere varmaktadır; yaş ilerledikçe koruyuculuk %50-60'lara inmekle birlikte hastalığın hafif geçir­ilmesi sağlanmaktadır.

Grip aşısının hekime danışılarak yapılması gerekir. Aşı olurken dikkat edilecek en önemli konu her sene grip aşısının içeriği değiştiği için o sene üretilmiş olan aşının kullanılma zorun­luluğudur. Bu şekilde yapılan aşı kişiyi I yıl kadar gripten korur.

Dr. Ş. Kamil BASMACIOĞLU Dahiliye Uzmanı

 

 

 

1 Ağustos 2003 Cuma | 1089 Görüntülenme

İlgili Kategori: Pazarcı 6.Sayı

Facebook
PAZARLAR
ÜYELİK İŞLEMLERİ
YILLIK AİDATLAR
İSO
Etiketler
Twitter

Benzer İçerikler