Marketlerden Belediyelere Çirkin Baskı

Marketlerden Belediyelere Çirkin Baskı

“Semt sakinleri pazardan rahatsızmış! “

Faydasına inanan belediyeler, pazarların üstünü örtüyor

İstanbul’da çığ gibi büyüyen AVM ve market furyası pazarcı esnafını mağdur etmeye devam ediyor. Her geçen gün sokak aralarında yaygınlaşan indirim marketleri, kaldırımları pazar yeri gibi işgal edip pazarcı esnafı ile rekabet ediyor. İstanbul Umum Pazarcılar Odası Başkanı Mesut Şengün’e pazar ile market ve AVM arasında nasıl bir kalite ve hizmet farkı olduğunu sorduk. Cevap ise kısa ve özdü; “Marketler bizi taklit ediyorlar.”

Büyük marketlerin hatta AVM’lerin semt pazarlarını taklit ettiğini söyleyen Başkan Şengün, bu iddiasını şöyle açıkladı. “ Her gün çığ gibi büyüyen AVM’ler yüzünden pazarcı esnafımız zorluk çekiyor.  Avrupa’nın şehrin 30–40 km dışına yaptığı AVM’leri biz şehrin göbeğine yapıyoruz. Sırf Bakırköy ilçesinde 12 tane AVM var. Devlet yetkililerimizin bu konuya bir an önce el atması, bunun ortadan kaldırılması ve devletin küçük esnafı koruyucu tedbirler alması lazım. Lakin Anayasa’nın 172. Maddesinde devlet küçük esnafı kollar ve korur yazıyor.”

Devletten kredi beklerken, devlet tarafından zor duruma sokulan pazarcı esnafı, artık devletten hiçbir bir beklentisi olmadığını belirtti. Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız Mesut Şengün sözlerine şöyle devam etti ; “Pazarcı esnafı günlük kazanan, günlük geçinen esnaf grubudur. Taze sebzeyi, meyveyi, kaliteli giyim ürünlerini pazar yerlerine getirerek halkımızın hizmetine sunar. Bazı dönemlerde esnafımızın zorlukları oluyor ve bu dönemlerde devletten destek bekleyen esnafımız bir takım engellere ve haksız rekabete maruz kalıyor. Devlete yük olmayan, bağ-kurunu, vergisini, belediyelere işgal harcını ödeyen, kendi yağı ile kavrulan, vatandaşımıza hizmet götüren pazarcı esnafımız zor durumda bırakılıyor."

Pazarcı esnafını diğer esnaf grubundan ayıran Başkan Şengün, esnafın diğer esnaflara göre şanslı olduğunu belirtti. Sürümden kazandıklarını, ucuz, kaliteli ürün sattıklarını belirten Şengün bu iddiasını şu sözlerle açıkladı; “Biz normal dükkânı olan esnaflardan farklıyız. Bizim işimizde vatandaş bir haftalık ihtiyacını aldığı için esnafımız ucuz ve kaliteli ürün satıp sürümden kazanıyor. Bu bağlamda da AVM’ler ve sokak aralarında ki market, süpermarket ve hipermarketler bizimle rekabet ortamı yakalayamıyorlar.  Türkiye’mizde gezme kültürü değişti. Eskiden bir aile ‘pikniğe, akraba ziyaretine, ya da sahil kenarına giderken şuan insanlar hafta sonunun büyük kısmını AVM’lerde geçirir oldu. Bunun bir sebebi de insanların sürekli kredi kartı kullanarak hayatlarını devam ettirmesi. Kredi kartı kullanan bir insan ödeme tarihi geldiğinde elinde ki tüm parayı karta yatırıyor ve cebinde nakit kalmayınca tekrar kartı kullanmaya devam ediyor. Bu işleyiş bizim pazarcı esnafımızı da etkiliyor. Bizim pazarlarımızda kredi kartı ile satış çok fazla yaygın değil.”

Kentsel dönüşüm konusu esnasında sokak aralarında pazarcı esnafına yer ayrılması talebinde bulunan İstanbul Umum Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Mesut Şengün, belediyelerin pazarcı esnafına yardımcı olması gerekliliğini belirtti. Mesut Şengün, “Yakın bir tarihte İstanbul’da kentsel dönüşüm sistemi başlayacak. Bu dönüşüm esnasında gerek pazarcı esnafına, gerekse vatandaşlara alanlar ayrılması gerekiyor. Vatandaşın gezeceği sosyal alanlar yapılması gerekirken, bizler içinde Pazar yerleri yapılması gerekiyor.  Bakırköy ilçesinde 6 pazar var. Bakırköy Belediye Başkanı Sayın Ateş Ünal Erzen, pazar yerlerini alanlara taşımakta çok büyük çaba gösteren bir belediye başkanı. Şuanda Bakırköy’de Sokak aralarında bir Pazar haricinde hiçbir Pazar kalmadı. Ateş Başkan bütün pazarları alanlara taşıyarak, üstünü kapattı, tuvalet ve kafeterya koydu ve modern Pazar yerleri yaptı. Bakırköy belediyesi ile şuan üzerinde çalıştığımız ortak bir projemiz daha var. Bu da Bakırköy pazarının üstün kapatılması.”

Bakırköy ve Zeytinburnu Belediyesi haricindeki belediyelerden de destek beklediğini dile getiren Şengün, “Bu iki belediye haricindeki belediyeler neredeyse bizi umursamıyorlar. Bazı hipermarketler pazarcı esnafının sokaklarda pazar kurmasından son derece rahatsız. Bu rahatsızlıklarını ‘semt sakinleri rahatsız oluyor’ diyerek belediyelere şikâyette bulunuyor. Sokakta kurulan pazar yerlerinin kaldırılması için belediyelere baskı yapıyorlar ama kendileri marketlerinin önünü pazar yeri gibi kaldırımları işgal ederek kullanıyorlar. Buna da belediyeler göz yumuyor. Marketler pazar yerleri yerine kaldırımları işgal ederek kendi ürünlerini kaldırımlara dizerek satış yapıyor ve o kaldırımda yürümeye çalışan vatandaşları mağdur ediyor. Bu kaldırım işgali yaralanmalara sebep oluyor. Bu sebepten dolayı 1–2 çocuk yaralanması söz konusu oldu. Caddeden yürümek zorunda kalan çocuklar yaralandı” dedi.

Belediyelerin marketlere vermiş olduğu ruhsatlarda sorunlar olduğunu belirten Başkan Mesut Şengün, “Verilen ruhsatlarda ürünlerin mağazaların içinde satılması gerekiyor. Belediyeler ise bu duruma göz yumuyor ve kaldırımları işgal eden market sahiplerine işgaliye kesip haksız rekabeti tetikliyor. Kaldırımları, dükkânlarının cephelerini pazar gibi sandıklarla dolduruyorlar. Bu işi en iyi denetleyen sadece bir belediyemiz var. O da Zeytinburnu belediyesi. Zeytinburnu ilçesinde belediye başkanının talimatıyla zabıta müdürlüğü çok sıkı bir denetim gerçekleştiriyor ve pazarcı esnafını korumak adına gerekli önlemleri alıyor. Biz bu konunun diğer belediyelerce de uygulanmasını bekliyoruz ” diyerek sözlerini noktaladı.

 

15 Temmuz 2012 Pazar | 1873 Görüntülenme

İlgili Kategori: Haberler

Facebook
PAZARLAR
ÜYELİK İŞLEMLERİ
YILLIK AİDATLAR
İSO
Etiketler
Twitter

Benzer İçerikler