Faik Yılmaz’dan Özelleştirme Uyarısı

Faik Yılmaz’dan Özelleştirme Uyarısı

PAZARLARIMIZLA OYNAMAYIN

PARALI PAZAR YERLERİ ENFLASYONU KÖRÜKLER

PAZARLAR  AVM’LER  GİBİ OLMAMALI

Pazar yerlerinin özelleştirilmesi ile ilgili yasa tasarısı teklifi pazarcılarda tam bir paniğe yol açtı. İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanı Faik Yılmaz, “Pazarları özelleşririrsek  bir kişinin sahipliğinde AVM’lere benzetiriz, bundan tüketici de olumsuz etkilenir” dedi.

YENİ YASA TEKLİFİ TEDİRGİN ETTİ

5957 sayılı Sebze ve Meyve Ticaretini düzenleyen kanunda değişiklik çalışmaları pazarcı esnafında tedirginliğe yol açtı. Tasarının son iki haftadır pazarlarda ve pazarcılar arasında çok olumsuz yankılandığına dikkat çeken İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, Pazar yerlerinin  özelleşmesinin  hem pazarcı,  hem de tüketici açısından sıkıntıya yol açacağını söyledi. Yılmaz, “Yeni tasarıda pazar yerlerinin  belediyeler ve iştirakleri tarafından işletilmesi  gündemde. Yani belediyeler,  tezgahları pazarcıya bir bedel karşılığında kiralayacak. Böyle bir uygulama doğru olmaz. Oysa mevcut yasada belediyeler  pazarlardan sadece işgaliye parası almaktaydı. İşgaliye bedelide; Bakanlar Kurulu’nda alt ve üst limiti belirlenmiş olup belediyelerce belli bir rakamı geçmemekteydi. Şimdi yeni tasarıya göre belediyeler bir de tezgah kirası alacaklar. Bunu yanlış buluyoruz. Bu uygulama enflasyonu da körükler” dedi.

MEVCUT YASADA ÜCRET YOK

5957 sayılı mevcut yasa; Pazar Yerleri belediyeler tarafından kurulur ve işletilir” demekte, bu da hiçbir kişi ya da kuruluşun Pazar yeri kurup işletemeyeceğini ortaya koymaktaydı.Aynı yasada; Pazar yerlerinde belediye işgaliyesi dışında  hiçbir ücret tahsil edilemeyeceği kayıtlıydı.

OKUL BAHÇESİ YA DA OTOPARKTA PAZAR YERİ    

Aslında 5957 sayılı yasaya göre bundan böyle imar planında Pazar alanı gösterilen yerlerde Pazar kurulabilecek. Mesela asıl tahsis alanı eğitim olan bir yerde üstü okul olan binanın geniş bir bahçesi söz konusu ise orada haftada bir Pazar kurulabilecek. Aynı şekilde belediyeler  büyük otoparkları haftada bir Pazar yeri olarak kullanabilecek. Bir başka çözüm de mesela İSPARK  caddelerinde belli bir kesim haftada bir Pazar alanı olabilecek.  Aslında yasanın amacı İstanbul’da Pazar alanları olmamasından dolayı imkan tanımak istediği özel sektörün kendi alanlarını pazarcılara tahsis ettirmek. Ancak Pazar yerlerinin özelleştirilmesiyle ilgili yasa teklifinden vaz geçildi.

2017 yılında sokak pazarlarının zaten kaldırılacağını belirten İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, yasanın geçen yıl değiştiğini ve buna göre  imar planına “Pazar yeri” diye işlenen alanlarda Pazar kurulabileceğini bildirdi.

Pazar yerleri ile ilgili yeni tasarının belediyeler  ve belediye iştirakı olan şirketlere devrinin konuşulduğunu belirten Faik Yılmaz, bu oluşuma karşı olduklarını belirterek, “Şimdi belediyeler  belirledikleri Pazar yerlerinde pazarcı esnafımızdan para talep ederek tezgah konulacak. Esnafımız zaten ekonomik durumu iyi olsa dükkan kiralayıp manavlık yapardı. Bu durum hem esnafımız için hem de tüketici için kötü olur. Meyve ve sebze fiyatları yükselir.Yasa teklifi için bizlerden görüş alınmasını isterdik” şeklinde konuştu.

İKİ İLÇEDE YASA DIŞI UYGULAMA

Bu yasaya rağmen İstanbul’da Başakşehir ve Beylikdüzü olmak üzere iki ilçe belediyesi, geçmişte pazar tezgahlarını şahıslara satma yolunu uygulamaya kalktı. Başakşehir Belediyesi 1.5 metre uzunluğundaki bir tahta tezgahı 20 bin liradan sattı. Yani sebze meyve satan bir pazarcı 5 tahta için100 bin lira ödemek zorunda kaldı.  Beylikdüzü Belediyesi de bir tahtayı  7 bin 500 liradan sattı. Bunun üzerine İstanbul Pazarcılar Odası,  yasadaki, “Pazar tezgahları satılamaz” maddesine istinaden  bu iki belediyeyi mahkemeye verdi ve davaları kazandı.

Yani yasa özel pazara izin vermiyor. Mevcut yasada belediyeler sadece işgaliye bedeli alabiliyordu. Ama yeni yasa teklifine göre belediyeler ya da belediye iştiraki olan şirketler Pazar tahtalarından ayrıca kira alabilecekler.

İSTESOB

İlgili Videolar

22 Temmuz 2013 Pazartesi | 1833 Görüntülenme

İlgili Kategori: Haberler

Facebook
PAZARLAR
ÜYELİK İŞLEMLERİ
YILLIK AİDATLAR
İSO
Etiketler
Twitter

Benzer İçerikler