Faik Yılmaz’dan Özelleştirme Uyarısı

PAZARLARIMIZLA OYNAMAYIN
PARALI PAZAR YERLERİ ENFLASYONU KÖRÜKLER
PAZARLAR AVM’LER GİBİ OLMAMALI
Pazar yerlerinin özelleştirilmesi ile ilgili yasa tasarısı teklifi pazarcılarda tam bir paniğe yol açtı. İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanı Faik Yılmaz, “Pazarları özelleşririrsek bir kişinin sahipliğinde AVM’lere benzetiriz, bundan tüketici de olumsuz etkilenir” dedi.
YENİ YASA TEKLİFİ TEDİRGİN ETTİ
5957 sayılı Sebze ve Meyve Ticaretini düzenleyen kanunda değişiklik çalışmaları pazarcı esnafında tedirginliğe yol açtı. Tasarının son iki haftadır pazarlarda ve pazarcılar arasında çok olumsuz yankılandığına dikkat çeken İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, Pazar yerlerinin özelleşmesinin hem pazarcı, hem de tüketici açısından sıkıntıya yol açacağını söyledi. Yılmaz, “Yeni tasarıda pazar yerlerinin belediyeler ve iştirakleri tarafından işletilmesi gündemde. Yani belediyeler, tezgahları pazarcıya bir bedel karşılığında kiralayacak. Böyle bir uygulama doğru olmaz. Oysa mevcut yasada belediyeler pazarlardan sadece işgaliye parası almaktaydı. İşgaliye bedelide; Bakanlar Kurulu’nda alt ve üst limiti belirlenmiş olup belediyelerce belli bir rakamı geçmemekteydi. Şimdi yeni tasarıya göre belediyeler bir de tezgah kirası alacaklar. Bunu yanlış buluyoruz. Bu uygulama enflasyonu da körükler” dedi.
MEVCUT YASADA ÜCRET YOK
5957 sayılı mevcut yasa; Pazar Yerleri belediyeler tarafından kurulur ve işletilir” demekte, bu da hiçbir kişi ya da kuruluşun Pazar yeri kurup işletemeyeceğini ortaya koymaktaydı.Aynı yasada; Pazar yerlerinde belediye işgaliyesi dışında hiçbir ücret tahsil edilemeyeceği kayıtlıydı.
OKUL BAHÇESİ YA DA OTOPARKTA PAZAR YERİ
Aslında 5957 sayılı yasaya göre bundan böyle imar planında Pazar alanı gösterilen yerlerde Pazar kurulabilecek. Mesela asıl tahsis alanı eğitim olan bir yerde üstü okul olan binanın geniş bir bahçesi söz konusu ise orada haftada bir Pazar kurulabilecek. Aynı şekilde belediyeler büyük otoparkları haftada bir Pazar yeri olarak kullanabilecek. Bir başka çözüm de mesela İSPARK caddelerinde belli bir kesim haftada bir Pazar alanı olabilecek. Aslında yasanın amacı İstanbul’da Pazar alanları olmamasından dolayı imkan tanımak istediği özel sektörün kendi alanlarını pazarcılara tahsis ettirmek. Ancak Pazar yerlerinin özelleştirilmesiyle ilgili yasa teklifinden vaz geçildi.
2017 yılında sokak pazarlarının zaten kaldırılacağını belirten İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, yasanın geçen yıl değiştiğini ve buna göre imar planına “Pazar yeri” diye işlenen alanlarda Pazar kurulabileceğini bildirdi.
Pazar yerleri ile ilgili yeni tasarının belediyeler ve belediye iştirakı olan şirketlere devrinin konuşulduğunu belirten Faik Yılmaz, bu oluşuma karşı olduklarını belirterek, “Şimdi belediyeler belirledikleri Pazar yerlerinde pazarcı esnafımızdan para talep ederek tezgah konulacak. Esnafımız zaten ekonomik durumu iyi olsa dükkan kiralayıp manavlık yapardı. Bu durum hem esnafımız için hem de tüketici için kötü olur. Meyve ve sebze fiyatları yükselir.Yasa teklifi için bizlerden görüş alınmasını isterdik” şeklinde konuştu.
İKİ İLÇEDE YASA DIŞI UYGULAMA
Bu yasaya rağmen İstanbul’da Başakşehir ve Beylikdüzü olmak üzere iki ilçe belediyesi, geçmişte pazar tezgahlarını şahıslara satma yolunu uygulamaya kalktı. Başakşehir Belediyesi 1.5 metre uzunluğundaki bir tahta tezgahı 20 bin liradan sattı. Yani sebze meyve satan bir pazarcı 5 tahta için100 bin lira ödemek zorunda kaldı. Beylikdüzü Belediyesi de bir tahtayı 7 bin 500 liradan sattı. Bunun üzerine İstanbul Pazarcılar Odası, yasadaki, “Pazar tezgahları satılamaz” maddesine istinaden bu iki belediyeyi mahkemeye verdi ve davaları kazandı.
Yani yasa özel pazara izin vermiyor. Mevcut yasada belediyeler sadece işgaliye bedeli alabiliyordu. Ama yeni yasa teklifine göre belediyeler ya da belediye iştiraki olan şirketler Pazar tahtalarından ayrıca kira alabilecekler.
İSTESOB
İlgili Videolar
22 Temmuz 2013 Pazartesi | 1638 Görüntülenme
İlgili Kategori: Haberler