Fatih Çarşamba Pazarında Halkın Filesini Dolduruyoruz.

Mesut Şengün Başkanlığında, yeni bir döneme başlangıç yapan İstanbul Umum Pazarcılar Esnafı Odası yönetimi icraatlarıyla ses getirmeye devam ediyor. Çukurova gurubuna ait TERCÜMAN gazetesiyle ortak bir kampanyaya imza atan İstanbul Pazarcılar Odası; her hafta, İstanbul’un değişik pazarlarında, en az 2 ailenin (ihtiyaç sahibi) mutfak ihtiyaçlarını azami ölçüde gidermeye çalıştı. Bu 9 haftalık periyotta, 9 pazarda 35 aileye toplam 312 kg kuru gıda, 305 kg yaş sebze-meyve, 15 koli yumurta, onlarca sabun ve 100 adetten fazla kıvırcık- maydanoz ve limon dağıtımını gerçekleştiren kampanya görevlileri artık nostalji olan eski pazar filelerini, ihtiyaç sahipleriyle beraber doldurup, evlerine kadar teslim etti.

Yaklaşık 1 milyar maliyetli kampanyada tüm alış-verişler pazarcı esnafından yapıldı, ihtiyaç sahibi kampanya talihlilerinin seçiminde mahalle muhtarlarının pazarcı esnafının, gazete ve oda yönetiminin tespitlerinin yanı sıra, bir gün önceden TERCÜMAN gazetesi ve guruba bağlı SHOW TV'den yapılan anonslar neticesi, kampanya pazarlarına girildiğinde, o günkü "Halka ve olaylara” TERCÜMAN gazetesini gösteren okurlarında fileleri dolduruldu.

Renkli görüntülerin yaşandığı kampanya süresince, kampanyamıza inanmayıp sabahın erken saatlerinde pazarda bizleri bekleyen TCDD bürokratından, çocuğuna burs, ayakkabı isteyenlere, milyonlarca lira yol parası ödeyerek pazar-pazar bizi takip eden vatandaşlarımıza rastladık. Pazarcı esnaflarımızla oturup saatlerce sohbet ettik, bu sohbetlerde TERCÜMAN gazetesinden yazı işleri müdürleri, yayın kurulu üyeleri eşlik ettiler, pazarcılar odasının yönetim kurulu üyeleri katıldılar. Pazar tezgahlarında gazete kağıtlarının üzerinde ikram edilen yaz yemeklerinden tattık. Esnafın sorunlarını dinledik, vatandaşların dertlerini paylaştık.

Bizi Amerikalardan gelip ziyaret eden Prof. Paul Kaldjian'la beraber halkın filesini doldururken samimiyetin ne demek olduğuna bir kez daha şahit olduk, acar gazeteci Erhan Öztürk’ün hoş sohbetleri, usta foto muhabiri Murat abi'nin titiz çalışmaları, kampanya süresince yaşadığımız en renkli dönemlerdi. Halkın mutfağına bir nebze de olsa katkıda bulunan kampanya ve mimarlarına-görevlilerine "PAZARCI” olarak teşekkür ediyoruz. Umarız bu tip kampanyalar, diğer kuruluşlara da örnek olur. Esnaf-Halk ve Görsel basının dayanışması, "Pazar Filesi” gibi nostaljilerde kalmaz...

1 Ağustos 2003 Cuma | 335 Görüntülenme

Tüketicinin Korunması İle İlgili Çıkartılan Yeni Kanun, Resmi Gazetede Yayınlanarak Yürürlüğe Girdi Üretilen malın tüketim aşamasına gelinceye kadar, hijyen, rekabet kurallarına açık ve sağlıkla tüketilmesi açısından, pazarcı esnafımızın da nihayetinde bir tüketici olduğunu unutmamaları tavsiyesiyle...yasayla belirtilen kurallara uyduklarını zaten on yıllardır ürdürdükleri gelenekleri devam ettirdiklerini bilerek, kamuoyuna deklare ettiğimiz temel kuralları bir kez daha hatırlatıyoruz.-Sokaklarda tezgah ve tente açarken halkın rahatsız edilmemesine azami ölçüde önem veriniz.-Malınızı boşalttıktan sonra araçlarınızı uygun yerlere park ediniz.-Fiyat etiketlerinizi görünebilir şekilde koyunuz.-Müşteri velinimettir" geleneksel konukseverliğimizi, iyi niyetli davranışlarınızı sergilemekten vazgeçmeyiniz.-Tezgahlarınızı acil durumlarda kaldırılacak şekilde düzenleyiniz, (yangın-deprem-hastalık v.s.) -"Müşteri her zaman haklıdır” dan hareketle, sattığınız malın değiştirilmesinde veya para iadesi talebinde bulunulduğunda, bu talepleri yerine getiriniz. -Çöplerinizi, tezgah toplandıktan sonra çöp poşetlerine koyunuz.Oda ve Odalar olarak esnaflarımıza;Ucuz-kaliteli ve günlük sebze-meyva satmalarını, Halkımızın şikayetlerini dikkate almalarını, Hijyen koşullarına büyük ölçüde dikkat etmelerini, Eksik tartan, bozuk mal veren, müşteriye iyi davranmayan arkadaşlarımızı uyarmalarını-uyarıyı dikkate almayan esnafları, odamıza bildirmelerini söylüyoruz.Müşterilerimize karşı sorumluluklarımızın da bilinciyle;Her ne kadar satıcı durumdaysakta nihayetinde bizim de bir tüketici olduğumuzu, Kötü ve hileli ya da bozuk malı bir kez satabilceğimizi, bize geri dönüşünün ticaret hayatımızı dahi bitirebileceğini, Ucuz ve hijyenik malları güleryüzle satışımızla, kazancımızın (maddi-manevi) artacağını unutmayalım.Satıcılığımızın yanında tüketici konumumuzu da güçlendirme ve bilinçli birer tüketici olmanın, müşterilerimizi daha iyi anlamanın yegane yolu olduğunu her zaman hatırlayalım, hatta hayata geçirelim.Bu çerçeve etrafında halkımızdan da, görüş, öneri ve şikayetlerini Osmaniye Mahallesi Yeniyol Caddesi C.tesi pazarı girişi Bakırköy - İstanbul adresimize ve (0212) 466 27 89 nolu faxımıza yazılı olarak, (0212) 570 80 73 - 466 27 91 nolu telefonlarımıza sözlü olarak, yer-gün ve mümkünse satın alınan mal ve satıcının ismi ile beraber bildirmelerini rica ediyoruz.