Gaziosmanpaşa Belediyesi ile Kahvaltılı Toplantı

Yeniden düzenlenecek olan Gaziosmanpaşa Belediyesine bağlı Karayolları Mahallesi Salı Pazarı ile ilgili, pazarın durumuna ilişkin Gaziosmanpaşa Belediyesinin düzenlemiş olduğu kahvaltılı toplantı yapıldı.

Karayolları Mahallesi Salı pazarının yeni projesinin sunumunun da  yapıldığı toplantıda konuşan oda başkanı Mesut Şengün;

Üstü kapalı modern Pazar alanları oluşturulmasının hem belediyelerin, hem odanın, hem de esnafın en büyük isteği olduğunu ve her gün sokak aralarında tente açmanın esnafı da yorduğunu belirtti.

İmar planları oluşturulurken bu planlara pazar yerlerinin işlenmemesinden ve İstanbul’da Pazar yerlerine uygun alan bulunamamasından dolayı hem esnafın, hem de vatandaşın mağdur olduğunu, Belediyelerin yerleşim alanlarını düzenlerken Pazar yerleri için de uygun alanlar yaratması gerektiğini vurguladı.

Sunumu yapılan Karayolları Salı pazarı ile ilgili, pazarın Yıldız Camiinin arsasına taşınması konusunda esnafın ve odanın yer açısından bir şikayeti olmadığına ancak Pazar esnafı için ayrılan alana pazarın sığmayacağına değinen Mesut Şengün;

Yıldız Camiinin arsasında Pazar için ayrılan bölüme, pazarı yerleştirebilmelerinin bu şartlar altında mümkün olmadığını, mevcut pazarda 694 tahta bulunduğunun ve 117 esnafın tezgah açtığını belirtti.  Yeni alana, mevcut pazar taşınırken, pazar üçte bir kısıtlansa, her tahta 1 metreye düşürülse bile 234 tahtanın açıkta kaldığının, yeni alana pazarın sığabilmesi için her tahtanın 65 cm düşürülmesi gerektiğinin, böyle bir durumda da Pazar esnafının mesleğini icra edemeyecek duruma geleceğinin, pazar için ayrılan alanın genişletilmesi ve üzerinde çalışılması gerektiğinin altını çizdi.

Toplantıda işgaliye ücretleri ve devir ücreti uygulamasına ilişkin de görüşlerini belirten Şengün. İşgaliye artışının çok yüksek olduğunu dile getirirken, devir ücreti uygulamasının yasal olmadığını, konuyla ilgili dört belediyeye ayrı ayrı açılan davaların kazanıldığını ve devir ücretinin alınamayacağının mahkeme kararıyla da doğrulandığını vurguladı.

Yönetmelikte olmayan ve mahkeme kararlarıyla da iptal ettirilen devir ücretleri uygulamasının sonlandırılmasını talep etti.

İlgili Fotoğraflar

İlgili Videolar