Ulusumuza Yılan Hikayesi

Ulusumuza Yılan Hikayesi

Ulus pazarı 1987 yılında Beşiktaş Karanfilköy’de ağırlıklı olarak sebze – meyvenin satıldığı küçük bir semt pazarı olarak kuruldu ve geçtiğimiz yirmi yıllık süreçte 4 kez yer değiştirdi.

İlk yer değişikliği 1990 yılında gündeme geldi. Karanfilköy’den kaldırılarak, Etiler’de polis koleji yanında bulunan 14 dönümlük alana taşınan pazar, yeni yerinde yavaş yavaş ünlenmeye ve şekil değiştirmeye başlamıştı ki, kurulduğu mevkiinin kolej yanı olmasının yarattığı sorunlar nedeniyle, Beşiktaş Belediyesi tarafından verilen ikinci bir taşınma kararıyla, 1996 yılında Akmerkezin karşısına kuruldu.

Bu alana taşındıktan sonra, kaliteli ve ucuz ürünlerin bulunduğu, her kesimden insanın rahatlıkla alışveriş yapabildiği bir giyim pazarına dönüşmesiyle ses getiren Ulus pazarı, işadamlarının, sanatçıların ve medyatik isimlerin alışverişleriyle ünlenip SOSYETE PAZARI adını aldı……………

-- Yıl 2001…       

Pazar esnafı yerinden memnun…

Halk pazarından memnun…

Pazarın kalkması için şikayet eden yok…

Pazardan rahatsız olup dava açan da yok ama…

Akmerkez-Zincirlikuyu arasında inşa edilecek olan bir yol projesi var.

Eylemler, halktan toplanan imzalar, Belediye Başkanlığıyla yapılan görüşmeler sonuç vermiyor ve Ulus pazarı esnafına yeni yer arayışlarının başlamasıyla, Akmerkez arkasında ki Arnavutköy yolu üzerinde bulunan Rum Vakfına ait arazide Pazar açılabileceği bildiriliyor esnafa. Ancak arazi vakıf malı, vakıf araziyi 25 yıllığına Parteks şirketine, parteks şirketi de aynı araziyi Beşiktaş Belediyesin şirketi olan BELTAŞ’a kiralamış ve Ulus Esnafının bu alana Pazar yeri açabilmesi için, diğer pazarlarda alınan işgaliye ücretlerinin çok üzerinde olan kira bedelini Beltaş Şirketine ödemesi gerekiyor.

Esnafın kira bedelini ödemeyi kabul etmesiyle 05.07.2001 tarihinde daha modern, daha sosyetik ve daha çok ses getirecek yeni şekliyle, yeni yerinde açılıyor SOSYETE PAZARI…

Ulus esnafı, kirasını kendi ödediği alana tezgah açarken bu yer değişikliklerin son bulmasını istiyor, bir daha taşınmama umuduyla sergiliyor mallarını ve halka daha iyi hizmet sunabilmek için, her geçen gün biraz daha yeniliyor kendini…

Yabancı dil bilen esnafı, kredi kartıyla alışveriş yapılan tezgahları, seyyar tuvaletleri ve soyunma kabinleriyle ilklerin pazarı oluyor Ulus…

Ama Ulus esnafının çilesi bitmiyor, Belediye tarafından alınması gereken hiçbir önlem alınmıyor, esnafın önerileri dinlenmiyor ve Arnavuyköy’de yaşayan bir semt sakininin, İstanbul 2. İdare Mahkemesine imar planında arsanın pazar yeri değil de yeşil alan olarak gözükmesinden dolayı amacına uygun kullanılmadığı ve toplum sağlığını bozduğu gerekçesiyle açtığı davanın 2003 yılında esnaf aleyhine sonuçlanmasının ardından, Beşiktaş Belediyesinin Danıştaya yaptığı itiraz da reddedilince Ulus Pazarının kapanma kararı kesinleşiyor.

Pazardan ekmeğini kazanan yüzlerce esnaf hiçe sayılarak, üzerinde herhangi bir çalışma yapılmadan, uygun bir yer bulunmadan, süre verilmeden kapatılıyor Ulus Pazarı. 18.08.2005 tarihinde mallarıyla beraber Pazar açmaya giden esnafı çevik kuvvet ekipleri karşılıyor.

Esnaf tepkili, pazarını geri istiyor, bir önceki hafta kendilerinden yer parası alındığını ve yerlerinin gasp edildiğini dile getiriyor Pazar alanını çevreleyen basın mensuplarına…

Pazara alışverişe gelen vatandaşlar şaşkın, kaliteli ürünleri ucuza alabildikleri, gezip dolaşarak stres attıkları pazarlarını onlarda geri istiyor…

Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal ve Başkan Yardımcısı Kemal Akar, hem basın önünde kamuoyuna yaptıkları açıklamalarda hem de İstanbul Umum Pazarcılar Esnaf Odası ve esnaf temsilci-leriyle olan birebir görüşmelerinde, Ulus pazarına en kısa sürede uygun bir yer bulacaklarını ve bu konuda ki çalışmalarının sürdüğünü dile getiriyorlar.

-- Günler…Aylar…Yıllar geçiyor verilen sözlerin ardından…          

Ve yıl 2007…

Beşiktaş Belediyesinin Sosyete Pazarına yer arayışı halen devam ediyor. (!)

Ulus Pazarı Esnafı, Beşiktaş Belediyesinin günübirlik politikalarına ve geçen zamana yenilmeyeceklerini, haklarını korumak için her türlü mücadeleyi vereceklerini dile getiriyorlar her fırsatta.

Beşiktaş halkı pazarını unutmuyor, pazarın ne zaman açılacağını, neden bu sürecin bu kadar uzadığını ve kendilerini mağazalara mahkum eden, alışveriş özgürlüklerini ellerinden alan bu zihniyetin ne zaman değişeceğini sorguluyor.

Tüm bu soru(n)lar 3,5 yıl öncesine götürüyor bizi…

28 Mart Yerel seçimleri öncesi İsmail Ünal’la yaptığımız görüşmeleri, seçim kampanyası boyunca devam eden Pazar turlarını, babasının semt pazarlarında yağ satarak çocuklarını okuttuğunu övünçle anlatışını ve esnafın – halkın yanındayım mesajını buruk bir tebessümle anımsıyoruz…

SAYIN İSMAİL ÜNAL’IN VERDİĞİ SÖZLERİ HATIRLAMASINI
VE YILAN HİKAYESİNE DÖNEN ULUS PAZARINA
UYGUN BİR YER GÖSTERMESİNİ BEKLİYORUZ...

* ULUS ESNAFI MÜCADELESİNDEN VAZGEÇMEYECEK *

07.10.2005 NTV - Etilerde Pazarcı Protestosu

Beşiktaş Belediyesi önünde toplanan yaklaşık 200 kişilik grup, üzerinde “Pazarlar ekmeğimizdir” yazan bir pankart açtılar. Bayraklar ve dövizlerle pazarın yeniden açılmasını isteyen esnafın yolu trafiğe kapatmaması için çevik kuvvet ekipleri önlem aldı. Grup adına yapılan açıklamada, 8 haftadır kurulamayan Ulus Pazarı’nın yeniden açılması istendi.

05.05.2006 Star - Sosyete pazarcıları belediyeyi bastı.

Mahkeme kararıyla 9 ay önce kapatılan ve kendilerine yer gösterilmeyen `Ulus Pazarı ` esnafı dün Beşiktaş Belediyesi önünde eylem yaptı. Yolu trafiğe kapatan esnafla zabıta arasında arbede yaşandı. Yetkililerin `çözüm için inceleme yapılacağı` sözünün ardından grup, 3 saat süren eyleme son verdi.

09.05.2006 Akşam- Pazarcıların yer isyanı

Kapatılan Ulus Pazarı`nın esnafı, kendilerine yer göstermeyen Beşiktaş Belediyesi`ni protesto etti.Dün sabah Beşiktaş Belediyesi önünde toplanan yaklaşık 70 kişilik grup, `Pazarlar ekmeğimiz, başkan istifa` şeklinde slogan attı. Belediye binasına branda ipi bağlayan esnaf, giyim eşyalarını havaya fırlattı. Daha sonra ellerini iplerle bağlayan pazarcı esnafı zincir oluşturdu.

06-10- 2006 Radikal - `Sosyete pazarı` yasağa rağmen yine kuruldu.

Beşiktaş Belediyesi tarafından kaldırılan ve `Sosyete pazarı` olarak adlandırılan Ulus Pazarı , polis önlemlerine rağmen yeniden kuruldu. Semt sakinlerinin şikayeti ve imar planlarına aykırı olduğu için belediye tarafından kaldırılan Ulus Pazarı`nın esnafı, kapatılan pazaryerine alternatif bir pazar yeri gösterilmediğini gerekçesiyle haftalar sonra yine aynı bölgede pazar kurdu. Yaklaşık 150 kişilik Çevik Kuvvet ve zabıta ekibi, olayların büyümemesi için esnafın tezgahını kaldırmadı. Çevik Kuvvet pazarın girişi ve çıkışında önlem alarak bekledi. Ulus Pazarı esnafı adına yapılan açıklamada, Beşiktaş Belediyesi `nin görüşme taleplerine bile yanıt vermediği ve kendilerine alternatif bir pazar yeri gösterilmesini bekledikleri belirtildi. Saat 14.00 sıralarında pazarcılar tezgahlarını toplayarak dağıldı.

07.10.2006 Haber7- İstanbul`da pazarcı isyanı

Pazarcılar Esnaf Odası `na bağlı yaklaşık 150 pazarcı Etiler -Ulus pazarı ve Beşiktaş semt pazarının kapatılmasını protesto etmek için öğle saatlerinde Beşiktaş Belediyesi önünde toplandı . Pankart, bayrak taşıyan grup, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal `ı düdük çalıp, alkış tutarak protesto etti.

22.07.2007 Milliyet - Ulus'un sosyete pazarı esnafı belediyeye karşı.

Kendilerine yer gösterilmediği için 2 yıldır hizmet veremediklerini söyleyen Ulus pazarı esnafı belediyeye karşı kampanya başlattı.

21 Temmuz 2007 Cumartesi | 2348 Görüntülenme

İlgili Kategori: Pazarcı E-Dergi

Facebook
PAZARLAR
ÜYELİK İŞLEMLERİ
YILLIK AİDATLAR
İSO
Etiketler
Twitter

Benzer İçerikler